<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><rss xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom" version="2.0"><channel><title><![CDATA[Carrying in Churches and Places of Worship in Virginia]]></title><description><![CDATA[<p dir="auto">Virginia's church carry law is one of those statutes that sounds more restrictive than it actually is — and the gap between what people think it says and what it actually does is wide enough to cause real confusion for daily carriers.</p>
<blockquote>
<p dir="auto">"If any person carry any gun, pistol, bowie knife, dagger or other dangerous weapon, without good and sufficient reason, to a place of worship while a meeting for religious purposes is being held at such place he shall be guilty of a Class 4 misdemeanor."</p>
</blockquote>
<p dir="auto">That language is from 1950 and hasn't moved since 1975. "Good and sufficient reason" does a lot of work in that sentence — and for over a decade it's been doing that work in favor of carriers, not against them.</p>
<blockquote>
<p dir="auto">"Attorney General Ken Cuccinelli concluded that carrying a weapon for personal protection satisfies the 'good and sufficient reason' requirement, meaning someone legally carrying for self-defense is not violating this statute by bringing that same firearm into a worship service."</p>
</blockquote>
<p dir="auto">An AG opinion isn't a court ruling, but it's what law enforcement and prosecutors have been working from since 2011 with no challenge that's stuck. If you carry daily for self-defense in Virginia, your reason is already baked in — you're not constructing a defense on the fly if someone asks.</p>
<blockquote>
<p dir="auto">"A church's own posted policy, backed by Virginia trespass law, operates independently of § 18.2-283. You can be fully compliant with the carrying statute and still be asked to leave, or face trespass exposure, if you ignore a congregation's own posted restriction."</p>
</blockquote>
<p dir="auto">This is the part people miss. State law and house rules are two different conversations. Being legally clear under § 18.2-283 doesn't mean a congregation has to let you stay — same as any other private property in Virginia. Know the posted policy of wherever you're walking in.</p>
<p dir="auto">For those of you who carry in Virginia — has your church or place of worship ever posted an explicit no-weapons policy, or is this one of those things that just never comes up until it does?</p>
<hr />
<p dir="auto"><strong><a href="https://boisegunclub.com/handbook/virginia-churches" rel="nofollow ugc">Read the full article in The Handbook →</a></strong> | By The Boise Gun Club Team</p>
]]></description><link>https://boisegunclub.com/forums//topic/834/carrying-in-churches-and-places-of-worship-in-virginia</link><generator>RSS for Node</generator><lastBuildDate>Fri, 06 Nov 2026 14:36:04 GMT</lastBuildDate><atom:link href="https://boisegunclub.com/forums//topic/834.rss" rel="self" type="application/rss+xml"/><pubDate>Fri, 23 Oct 2026 18:50:21 GMT</pubDate><ttl>60</ttl></channel></rss>